Een knallend nieuwjaar

De afgelopen jaren vierde ik oud & nieuw in een Frans skioord, samen met familie. Erg gezellig. Oudejaarsavond begint dan steevast met een borrel en een kleffe oude supermarktoliebol, die nog voor vertrek uit Nederland is aangeschaft. Even opgewarmd in de magnetron gaat het best en na een dag op de piste smaakt gelukkig alles goed.

vuurpijlenOud & nieuw in Frankrijk is een stuk relaxter dan in Nederland want je mag er als particulier zelf geen vuurwerk afsteken. In ons dorp was op oudejaarsavond wel een gemeentelijke vuurwerkshow te bewonderen. Trouwens best fijn dat je op oudejaarsdag gewoon veilig over straat kunt en ook voor de overheidsdiensten is het prettig. Het postbedrijf hoeft zijn brievenbussen niet af te sluiten en de medewerkers van de schoonmaakdiensten hoeven niet, zoals hun Nederlandse collega’s, al vroeg op pad om de rommel op te ruimen om zo te voorkomen dat er ongelukken gebeuren met vuurwerk dat niet goed is afgegaan.

Vuurwerk afsteken is natuurlijk ook een vrij zinloze en geldverslindende activiteit. Het is gevaarlijk, slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit en het geeft een enorme rommel. Dat er discussie is over vuurwerk begrijp ik dan ook helemaal. Het zou voor velen, huisdieren incluis, veel prettiger zijn als deze Nederlandse traditie werd afgeschaft of aan banden gelegd. Mijn neefjes denken daar heel anders over. Hun grootste zorg voor de skivakantie was steevast het vuurwerk. Ieder jaar slaagden ze er op miraculeuze wijze in om aan vuurwerk te komen, ook al vertrokken we al ruim vóór de 29e. Leuk hoor, zo’n gemeentelijke vuurwerkshow, maar er gaat voor hen niks boven het lekker zelf afsteken van rotjes en vuurpijlen.

En eerlijk gezegd snap ik dat heel goed. Diep in mijn hart schuilt een pyromaan: ik ben mijn hele leven al een fervent vuurwerkliefhebber en zelf afsteken vind ik echt vele malen leuker dan alleen maar kijken. Voor het eerst sinds jaren vier ik weer eens nieuwjaar in Nederland en dus grijp ik mijn kans. Het plaatselijke vuurwerkverkooppunt, waar ik al 5 jaar niet meer ben geweest, beschouwt mij blijkbaar nog steeds als een ‘trouwe’ klant en deed mij een aantrekkelijk aanbod. Likkebaardend bekeek ik op internet de pakketten en probeerde ik mezelf dan in ieder geval te beperken tot een vrij bescheiden vuurwerkpakket van een paar tientjes. Met daarin ook een aansteeklont en een veiligheidsbril, dat dan weer wel.

Als er een referendum komt om vuurwerk te verbieden stem ik waarschijnlijk voor, met in mijn achterhoofd de slachtoffers, de schade en de overlast die het toch ieder jaar weer veroorzaakt. Als ik dan voor een vuurwerkverbod ben, moet ik dan niet gewoon mijn verantwoordelijkheid nemen en nu al ophouden met die onzin? Mijn hoofd zegt ja, maar mijn hart is nog niet overtuigd. Het is te leuk.

Als gevolg van de recente discussies zou het zo maar kunnen dat mijn hele gemeente volgend jaar tot vuurwerkvrije zone wordt verklaard. Daarom geniet ik er dit jaar nog maar eens goed van.

Een knallend nieuwjaar toegewenst!